Rehabilitering efter ledinflammation

Rehabiliteringsprocessen är viktigare än man kan tro

När en häst har råkat ut för en ledinflammation upptäcks det oftast inte förrän hästen börjar halta och då har inflammationen redan nått ett ganska sent stadium. En låggradig inflammation har pyrt i leden under en tid och har nu gått så långt att det gör rejält ont med hälta som påföljd. Vi tar hästen till veterinär och en eller flera ledinjektioner ges för att häva inflammationen. Efter behandlingen/behandlingarna gör man återbesök och när hästen är kliniskt ohalt bedöms den som frisk och rehabiliteringen kan påbörjas.

I detta skedet är det viktigt att ha is i magen och verkligen ge rehabiliteringen sin tid. Det kan finnas en låggradig inflammation kvar i leden, en sån där som inte är tillräckligt aktiv för att hästen skall uppvisa hälta men som lätt kan blossa upp igen vid för snabb återgång till normalt arbete. 

Ha is i magen under rehabiliteringen – det kan finnas en liten kvarvarande inflammation som behöver läka ut.

 

Conquest kan hjälpa till att få ner den ”tysta inflammationen”

Som tidigare nämnts kan det finnas kvar ett tyst stadie av låggradig inflammation även efter att hästen visat sig ohalt. Veterinärer rekommenderar därför att man ger hästen en kur Conquest (2 månaders behandling) som understödjande tillskott under rehabiliteringsarbetet. Conquests innehåll av högmolekylär hyaluronsyra och Boswellia Serrata har en starkt synergistisk effekt som agerar för att stävja en eventuellt underliggande inflammatorisk aktivitet. Du kan läsa mer om Conquest här

 

Skritta – Skritta – Skritta

Vi kan inte prata nog mycket om skrittens roll i rehabiliteringen. De flesta av oss vet att vi skall skritta mycket men har vi koll på varför?  Vi bortser från de viktiga aspekterna att komma igång i kroppen, bygga upp konditionen osv. Vi riktar in oss på det som händer i leden när vi skrittar. Det bildas mer slaggprodukter än vanligt i leden i det inflammatoriska stadiet och dessa måste forslas bort. Samtidigt behöver leden just nu all näringstillförsel den kan få.

När hästen skrittar (marscherar – inte slöpromenerar) aktiveras leden på ett skonsamt sätt utan den överbelastning som andra gångarter kan ge. Rörelsen gör att ledytorna först pressas ihop och slaggprodukterna från inflammationen slussas ut. När benet sedan sträcks ut  strömmar massor av näringsämnen in.

Skritten är med andra ord ett skonsamt sätt att hålla maskineriet igång och tömma leden på skadligt slagg och fylla på med viktiga näringsämnen. Vi slår ännu en gång ett slag för #skrittamer. Hjälp oss att sprida budskapet om hur vi på ett enkelt sätt skapar långsiktigt friskare hästar!

#skrittamer

 

Ha en regelbunden dialog med din veterinär

Nu är din häst friskförklarad och du har fått en agenda för hur rehabiliteringen skall gå till väga. Det är ändå viktigt att hålla en regelbunden dialog med din veterinär om hur processen fortskrider. Om något känns annorlunda och du blir osäker under igångsättningen är det viktigt att kontakta din veterinär och fråga hur du skall gå vidare. När du tänker hållbarhet skall du också tänka team – din veterinär är en i teamet.

 

Underlaget kan vara en bov i dramat!

Det finns massor av bra underlag att rida på. Vi vill inte förespråka det ena före det andra. Vårt enkla och viktiga budskap är att du skall variera mellan olika underlag. Det finns moderna och bra underlag som ger en fantastisk känsla vid tävling. Men om man rider på dessa underlag varje dag kommer leden att överbelastas. Försök tänka variation så gott det går. Allting beror självklart på de förutsättningar man har men det viktigaste är att göra det bästa man kan utifrån de variationsmöjligheter man har.

Variera underlaget så ofta du kan 

Läs gärna månadens veterinärtips! Veterinär Fredric Spångs tips kring igångsättning efter ledskada i vårt aktuelltinlägg Tips om igångsättning efter ledskada 

LYCKA TILL MED DITT REHABARBETE!