Ta hand om din häst

Ta hand om din häst

Oavsett vilken årstid det är och om din häst vilar eller ej är det viktigt att ta väl hand om den genom regelbundet underhåll. Detta kan delvis innefatta saker som vetchecks, men även något så enkelt som att dagligen visitera din häst. Vi på Friska Leder har listat några saker nedan som kan vara bra för dig att tänka på.

Lär känna din hästs vanor och kropp

Dagliga visiteringar

Det viktigaste av allt är att lära känna sin hästs kropp, vilket du kan göra genom dagliga visiteringar. När du borstar kan du skapa en vana där du drar handen längs med hästens kropp och ben. Detta gör du för att känna efter om det finns några eventuella skillnader från hur hästen normalt ser ut. T.ex. om det finns sår eller värme som inte brukar vara där. Vissa hästar har alltid lätt svullna ben, men utan dagliga visiteringar kan du missa att svullnaden är varm, vilket skulle kunna vara ett varningstecken på eventuell inflammation. Att rykta hästen är väldigt bra för blodcirkulationen då det till exempel hjälper både muskler, leder och mycket annat i kroppen. 

Det viktigaste av allt är att lära känna sin hästs kropp och detta gör du genom dagliga visiteringar.

Beteende och vanor

För att kunna ge din häst optimala förutsättningar att må så bra som möjligt behöver du lära känna alla dess tecken. Hur ser din häst ut när den mår bra? Vad är ett vanligt beteende för din häst? Brukar boxen vara rörig att mocka eller är din häst renlig? Brukar din häst dricka mycket eller lite? Kissar din häst mycket i vanliga fall? Titta även på hur pälsen, ögonen och näsborrarna ser ut. Äter din häst upp all mat? Allt detta kan låta som mycket att hålla reda på men det är väldigt enkelt när du får in det i din rutin, och framförallt när du har lärt känna din häst.

Eftersom alla hästar är olika är det omöjligt att säga att ovanlig rörighet i boxen är ett tecken på att något är fel. Detta kan vara en indikation för oro och stress. Men det skulle lika väl kunna vara så att vissa hästar rör sig mycket i boxen. Därför är det extremt viktigt att vara uppmärksam när du får hem en ny häst. Dels för att lära känna den och dess vanor men även för att kunna uppmärksamma eventuella förändringar.

Det är extremt viktigt att vara uppmärksam när du får hem en ny häst, både för att lära känna den och dess vanor men även för att kunna uppmärksamma eventuella förändringar.

Det är vanligt att hästar som flyttar till nya stall och ägare reagerar vid förändringar. Förändringar som t.ex. foderbyte, mer gräs än tidigare, nya utetider eller annan ridning. Vad som också är vanligt är att hästar får ledinflammation när de nyligen har bytt ägare/ryttare. Det beror inte på att den nya ryttaren rider fel utan helt enkelt på att hästen belastas på ett nytt och ovant sätt. Undvik problem genom att ta det lugnt med igångsättningen när du får en ny häst i stallet. Var extra uppmärksam och visitera benen noga dagligen för att känna av små förändringar i värme/svullnad.

Vad kan jag göra för att förebygga skador och hjälpa min hästs kropp?

Regelbundna kontroller

Gör regelbundna kontroller såsom:

  • Vetchecks – Eva Skiöldebrand, veterinär och forskare vid SLU, rekommenderar att man vetcheckar sina hästar 2 gånger/år.
  • Tandläkarbesök – Bör göras en gång om året om inte din hästs tandläkare rekommenderar mer.
  • Besök av Equiterapeuten – Hur ofta beror på hur stort behov din häst har. Många gånger behandlar man hästen några gånger under en kortare period för att sedan ta uppehåll i några månader. 

Se över din utrustning 

Se över din utrustning och framförallt sadel med jämna mellanrum. En sadel som ligger fel eller trycker skapar inte enbart problem på det område den belastar, utan kan även skapa belastningsskador. När hästen försöker avlasta tryckpunkten kan den felbelasta sina leder vilket kan leda till ledinflammation. Det är därför bra att ta ut en sadelutprovare som kan se över hur sadeln ligger på din/dina hästar. En sadel kan ligga perfekt från början men efterhand som hästens kropp och muskulatur ändras kanske inte sadeln ligger lika optimalt längre. Har du unga hästar som fortfarande växer bör du också vara uppmärksam kring hur den övriga utrustningen sitter. 

Tillskott

Du kan även hjälpa din häst mycket med hjälp av noggrant utvalda tillskott. Om dina hästar går i grushagar eller hagar med mycket sand kan det vara bra att ge loppfrön för att undvika sandkolik. Vi på Friska Leder rekommenderar även att man ger sin häst ledtillskott med högmolekylär hyaluronsyra från det att de börjar arbeta. Detta för att bibehålla trygga nivåer av ledvätska. En bra bas är daglig giva av Conquer 200Pro och/eller Chondrogen 100Pro för att understödja hästens leder vid ansträngning. 

Vi på Friska Leder rekommenderar även att man ger sin häst ledtillskott med högmolekylär hyaluronsyra från det att de börjar arbeta. Detta för att bibehålla trygga nivåer av ledvätska.

Stretching

Fördelarna med att stretcha din häst är att du stärker och mjukar upp kroppen, ökar smidigheten och sträcker ut musklerna. Du kan stretcha din häst före eller efter ridpasset och självklart även de dagar du inte rider. Exempel på några stretchövningar kan vara:

  • Stå bredvid din häst med en godis och låt hästen sträcka sig efter godisen runt dig mot sitt bakben. Genom att hästen får sträcka sig runt dig tvingar du den att sträcka ut hela sidan och inte bara vika halsen. 
  • Locka din häst med en godis att sträcka ner huvudet mellan och förbi frambenen för att stretcha rygg och nacke. 
  • Dra med ett finger, penna, hovkrats eller liknande under magen på din häst för att den ska välva upp ryggen och göra hästversionen av en situp. 
  • Dra med fingrarna längs med hästen svans för att få liknande effekt som ovanstående. 

Försök att få hästen att hålla positionen i några få sekunder så den inte slarvar och man tappar effekten av rörelsen. Du behöver sällan göra övningarna många gånger utan 1-3 repetitioner brukar räcka. 

Rörelse

Hästar är gjorda för att vara i ständig rörelse och det är därför viktigt att ge den dessa möjligheter. Daglig utevistelse i hage är viktigt för hästen både fysiskt och mentalt. Om din häst har en vilodag är det ändå bra att promenera med den eller sätta den i skrittmaskinen om det finns. Har du en skrittmaskin på anläggningen är det optimalt med hagvistelse, skrittmaskin och ridning i kombination. 

Hur kan jag rida för att förebygga skador och underhålla min hästs kropp?

Vi använder oss ofta av uttrycket rid mycket och träna lite. Som vi nämnde ovan är hästar gjorda för att vara i ständig rörelse men inte för ständig belastning. Det är därför viktigt att variera ridpassen och inte anstränga hästarna hårt för ofta då detta kommer leda till överansträngningsskador som exempelvis ledinflammation. Du kan till exempel lägga in skrittpauser under de hårda passen och hellre rida dessa passen kort och intensivt än dagligen i långa perioder. 

Att skritta mycket är både bra för ledens funktion och för dess återhämtning. I skritt har leden lättare att transportera ut slaggprodukter och transportera in näringsämnen till leden. När hästens skrittar kan leden naturligt jobba med att bibehålla jämna nivåer ledvätska. Att skritta minst 15 minuter före och efter ridpasset är optimalt för att hästens leder ska mjukas upp och återhämta sig. 

Tips!

  1. Om du upptäcker värme och svullnad i någon led vid din dagliga visitering kan du ge din häst en Conquestkur (två Conquest Start Up sprutor och en Conquest Follow Up). 
  2. Efter ett hårdare träningspass eller tävling ge dubbel dos Conquer för att boosta ledvätskan.