Biverkningar av hyaluronsyra som kosttillskott

Biverkningar av hyaluronsyra som kosttillskott

I dagsläget finns det inga studier som påvisar några kända biverkningar av hyaluronsyra som kosttillskott varken hos häst, hund eller människa. Hyaluronsyra är en naturligt förekommande substans i kroppen där den har flera funktioner. Den verkar smörjande på leden och har en hög viskositet som på så sätt verkar stötdämpande vid belastning. Hyaluronsyra har även som uppgift att bidra till transport av näringsämnen till brosket och transportera ut slaggprodukter därifrån.

Notera att vi enbart uttalar oss kring oralt intag av hyaluronsyra i den här artikeln. Vi har därmed inte tagit eventuella biverkningar av injektioner, som tuppkamsinjektioner eller kosmetiska skönhetsbehandlingar i beaktning.

Hyaluronsyra som kosttillskott för häst, hund och människa

Hästar som är tyngre och därmed utsätts för högre belastning mår ofta bra av att få tillskott av hyaluronsyra redan från relativt ung ålder. Ledinflammation är nämligen den absolut vanligaste orsaken till hälta hos häst. Så mycket som 10 hästar per dag avlivas på grund av det.

Eftersom hyaluronsyra kan ges dagligen över lång tid utan biverkningar är det ett lämpligt tillskott i djurens dagliga kost. Detta gäller även hundar av de tyngre raserna, speciellt när de blir äldre.

Vi människor märker av den minskade förekomsten av hyaluronsyra när vi blir äldre. Vi blir stelare i kroppen och torrare i huden. Genom att dagligen äta hyaluronsyratillskott kan vi förhindra känslan av torr och irriterad hy och istället glädjas åt en spänstig, slät och elastisk hud.

För häst
Conquer 200Pro innehåller högmolekylär acide hyaluronique (200 mg per dos). Det är ett kompletteringsfoder för tränande, tävlande och äldre hästar i syfte att främja optimal ledfunktion. Conquers effekt är kliniskt dokumenterad. 

För hund
Complete är tuggtabletter med köttsmak för hund. Innehåller acide hyaluronique i kombination med glukosaminsulfat och kondroitinsulfat. Dessa tre komponenter finns naturligt i brosket och verkar synergistiskt för att leden ska fungera normalt. Rekommenderas till den aktiva, tävlande eller äldre hunden.

För människa
Ha-Go Start contient un poids moléculaire élevé acide hyaluronique tillsammans med flertalet andra ingredienser som bidrar till en normal benstomme, brosk och hud.