Genombrott i artrosforskningen

Snart kan vi upptäcka begynnande ledinflammation innan hästen visar symptom!

En biomarkör som kan hjälpa oss att diagnostisera begynnande ledinflammation i tidigt skede och ett läkemedel som kan hjälpa leden att läka inflammerade broskceller. Detta är det fantastiska resultatet av mångårig forskning utförd av professor Eva Skiöldebrand och teamet runt henne.

Det finns i dagsläget inget sjukdomspåverkande läkemedel mot osteoartrit. En häst som har utvecklat sjukdomen har en mer eller mindre rak och smärtsam väg mot en fullt utvecklad kronisk sjukdom med mycket ledsmärta. Osteoartrit, eller artros som den också kallas, är den vanligaste orsaken till hälta hos häst. Mer än 3500 hästar om året avlivas på grund av de svåra symptom som sjukdomen medför, och detta är bara i Sverige.

Osteoartrit/artros är en låggradig ledinflammation, det är just det som gör sjukdomen så lurig. Det hinner gå lång tid innan hästen uppvisar symptom och då har inflammationen redan hunnit få fäste.

Evas forskarteam har lyckats hitta biomarkörer som kan signalera om en begynnande inflammation långt innan man kan se några symptom. Detta i sin tur leder till att man kan förebygga och förhindra att inflammationen utvecklas och bildar den kroniska artrossjukdomen. Vi är med andra ord, tack vare Eva, på god väg att kunna få ner den horribla siffran av hästar som lider av och avlivas på grund av osteoartrit!

Den vanligaste orsaken till ledinflammation är överansträngning, exempelvis när unga hästar tränas för hårt och springer i för höga hastigheter, säger Eva Skiöldebrand.
Vi på Friska Leder rekommenderar daglig giva av förebyggande ledtillskott från och med att hästen börjar ridas eller köras för att förhindra uppkomsten av ledinflammation.

Inte nog med att de har hittat en biomarkör, forskarteamet har dessutom lyckats definiera vad som gör att broskcellerna bryts ner av inflammationen. Utifrån detta har de kunnat ta fram ett läkemedel som ser ut att kunna läka det skadade brosket.

Användandet av biomarkören och läkemedlet är nu inte långt borta. Man hoppas och tror att de skall finnas på marknaden inom några år.

Friska Leders verksamhet baseras, som namnet säger, på förebyggande arbete för långsiktigt hållbara hästar. Vi är oerhört glada och stolta över Evas prestation och ser fram emot att inom en snar framtid ha nya verktyg för att förhindra uppkomsten av denna smärtsamma sjukdom.

I decembernumret av Svensk Veterinärtidning skrevs en artikel om genombrottet. Du kan läsa hela artikeln här.