Håll hästen frisk under tävlingssäsongen

Hållbarhetstips för hästar som tävlar

Ebba Danielsson är en av Sverige mest meriterade ungdomsryttare i hoppning. Hon har tävlat framgångsrikt både på ponny och häst och hon satsar på en framtid som elitryttare. För att nå sina mål har hon omgett sig med ett välorganiserat team med mamma Eva i spetsen.

Under tävlingssäsongen blir det många meetings både i Sverige och utomlands vilket är ansträngande för hästarna, såväl fysiskt som psykiskt. En säsong kräver noggrann planering både vad gäller förberedande träning och efterföljande återhämtning.

Vi frågade Ebba vad hon och hennes team har för tips för att hålla alla hästarna fräscha och friska under de intensivaste tävlingsperioderna.

Variera underlag

Jag tycker det är viktigt att variera underlag. Alla våra hästar går dagligen i skrittmaskin där vi har asfalt. Sen blandar vi arbetet mellan ridning i ridhuset, på utebanan och ut i skogen.

Tillskott & omvårdnad

Eftersom vi vet att det är lätt att hästarna blir överansträngda i sina leder när vi tävlar mycket ger vi dem tillskott från Friska Leder.

Vid hård ansträngning toppar vi med Conquest

Vi använder Chondrogen som dagligt bastillskott hela året runt och sen toppar vi med Conquest vid hård ansträngning. Vi kollar också självklart våra hästar regelbundet med både veterinär och equiterapeut. Efter tävling eller väldigt hård ansträngning får hästarna ta det lugnt någon/några dagar genom att då bara skritta ut och låta dem återhämta sig ordentligt.

#skrittamer

Jag ser Friska Leders produkter som väldigt bra för mina tävlingshästar, dom känns mjuka i kroppen och de fungerar bra för lederna. Förutom tillskotten använder vi oss av både kylande och värmande liniment samt nattbandage för ökning av blodcirkulationen. Vi använder också laser och laserskydd på våra hästar.

Läs mer om Conquest som återhämtningskur här