Hur löser vi problem med torr hud?

När vi blir äldre upplever vi ofta att vi får torr hud. Detta är ett bevis på att hyaluronsyran i kroppen har brutits ner fortare än vad kroppen klarar av att återskapa ny högmolekylär hyaluronsyra (HA).

Torrheten beror dels på att produktionen avtar med ålder men också för att vi utsätts för UV-ljus som gör att huden blir torrare och tappar sin elasticitet. Rynkor blir därmed tydligare.

Hyaluronsyra är en kroppsegen geléaktig sockermolekyl som finns i stora mängder i kroppen när vi föds. Den har visat sig ha en enorm kapacitet att binda vätska till sig och ge huden sin elasticitet.

Vi har som sagt alla hyaluronsyra i kroppen naturligt. Den har flera egenskaper, bland annat smörjning och stötdämpning i våra leder. Så mycket som 50% av all hyaluronsyra vi har i kroppen finns dock i de djupare lagren av vår hud. Där binder den fukt och ser till att vi har en slät och elastisk hy. I skönhetsbranschen är hyaluronsyra en vedertagen ingrediens i många hudpreparat.

Genom att dagligen äta tillskott av hyaluronsyra upprätthåller man hudens fuktbalans och får en elastisk och slät hud samtidigt som man får extra smörjning av kroppens alla leder.