Kyla eller värme? När skall jag använda vad?

När skall jag kyla och när skall jag värma hästens ben?

Vi får ofta frågan om när det är tillämpligt att kyla hästens ben och när man skall linda och värma istället. Många känner sig osäkra och man lindar eller kyler lite på känn efter vad som känns bra för stunden. Vi bestämde oss för att fråga professor Eva Skiöldebrand hur hon ser på saken. När skall man egentligen kyla hästens ben och när skall man värma genom att linda dem istället?

Kyla

Inflammation och överansträngning skapar alltid värme och den vill man få bort. För att få bort värme behöver man kyla. En överansträngd led blir ofta gallig. Gallan är tecken på överansträngning och den behöver kyla för att snabbare dra ihop sig och undvika risken för att utvecklas till en uppblossad inflammation. Om din häst har fått en överansträngningsgalla eller ett slag som orsakar värme och svullnad skall du alltså kyla benet med kallt vatten för att stoppa den inflammatoriska processen.

Gallor och värme i benet är tecken på inflammation och då skall man kyla

Värme

Den friska hästen vill däremot ha värme för att öka genomblödningen i leden. Man väljer då att linda benen till exempel under natten för att understödja cirkulationen av frisk och välmående ledvätska. Den ökade cirkulationen som uppstår av värmen hjälper den friska leden att slussa in näringsämnen till leden.

En frisk häst utan svullnad eller annat tecken på inflammation vill ha värme för att öka genomblödningen

Skritt

Ni som följer oss vet hur ofta och mycket vi pratar om skritten och vikten av att skritta mycket. Denna lågintensiva gångart är vårt bästa verktyg för att sköta om hästens ben. Cirkulationen som uppstår i ledvätskan när hästen skrittar gör så att slaggprodukter, som kan bilda inflammation om de blir kvar i leden efter ansträngning, slussas ut direkt efter ridpasset. Detta är ett effektivt sätt att undvika att hästen får inflammerade gallor. Skritten ökar också genomblödningen i leden hos den friska hästen och näringsämnen transporteras in till leden som på så sätt bibehåller den skyddande och höga kvalitén på ledvätskan.

Om du skrittar av i minst 15 minuter efter ridpasset behöver du egentligen varken kyla eller värma benen.
Skritten sköter om återhämtningsprocessen helt naturligt.

Eva menar att skritten är så effektiv när det kommer till att ta hand om hästens leder att om man skrittar tillräckligt mycket behöver man varken kyla eller linda benen. Skritt är alltså A och O för god ledhälsa. Vi fortsätter därför att sprida den viktiga hashtagen #skrittamer.

Överansträngningsproblem och ledinflammation uppstår ofta eftersom vi skrittar av för kort tid och sedan låter hästarna gå in i boxen. Slaggprodukterna blir stående kvar i leden och risken finns att en inflammation triggas igång.

Vi sammanfattar

En frisk häst kan lindas för att hjälpa till att öka genomblödning och cirkulation i benet.

En överansträngd häst eller en häst som har fått ett slag eller skada behöver kyla i direkt anknytning till att det inträffat. Detta för att få inflammation och svullnad att dra sig tillbaka.

Genom att skritta tillräckligt länge efter ansträngning sköter kroppen själv om hanteringen av slagg och cirkulation. Du behöver då varken kyla eller linda din hästs ben.

Conquer 200Pro är ett kosttillskott som ges i förebyggande syfte för att bibehålla höga nivåer av sund ledvätska.