Ledinflammation hos häst

Ledinflammation är den absolut vanligaste orsaken till hälta hos häst och så mycket som 10 hästar per dag avlivas på grund av det. En häst kan få ledinflammation i alla sina leder, men vanligast är kotled, framknä och has. Vid en ledinflammation börjar inflammationen i ledkapseln. Detta leder så småningom till nedbrytning av ledbrosk, förtjockning av ledkapseln, inflammerad ledvätska och benpålagring i och på leden.

Om en ledinflammation får fortlöpa över tid bryts ledvätskan ner. Detta resulterar i att leden blir stum och ledbrosket inte kan svikta lika bra. Ledvätskan finns mellan bendelarna för att smörja och fungera stötdämpande för lederna. Vid reducerad ledvätska finns det risk för att små frakturer uppstår i benet. På sikt är risken stor att allt brosk skavs bort vilket medför stora problem. Enkelt sagt brukar problemet beskrivas som att brosket bryts ner snabbare än det byggs upp.

Hyaluronsyra mot ledinflammation hos häst

Hyaluronsyra finns naturligt i leden. Där bidrar den till att leden återfår sin naturliga rörlighet. Dessutom agerar den stötdämpande och har en inflammationshämmande effekt. Hyaluronsyran hjälper även till med att transportera näringsämnen till leden. Samt transportera bort slaggprodukter från den. Sedan lång tid tillbaka har man behandlat hästar med tillskott av hyaluronsyra mot ledinflammation. Detta skedde, och sker fortfarande, genom injektioner direkt i den skadade leden. Injektionerna kallas tuppkam och innehåller hyaluronsyra.

Veterinärerna Scott och Pierce som är verksamma vid ett av världens största hästsjukhus, Rood & Riddle, i Kentucky, USA kom genom forskning fram till att man kan ge hyaluronsyra oralt som kosttillskott. Detta då hyaluronsyran transporteras via tarmen till leden via CD44 receptorn. I ett samarbete med veterinär Eva Skiöldebrand (EvaVet) tog de fram produkter med hyaluronsyra för oralt bruk.

Conquer 200Pro innehåller högmolekylär hyaluronsyra (200 mg per dos). Det är ett kompletteringsfoder för tränande, tävlande och äldre hästar i syfte att främja optimal ledfunktion. Conquers effekt är kliniskt dokumenterad.