Vad händer i leden när den blir överansträngd?

Överansträngning leder ofta till ledinflammation

Vi har lärt oss att den vanligaste orsaken till hälta och ledinflammation är överansträngning. Vi vet också att upprepade ledinflammationer och undermålig återhämtning på sikt orsakar artros.
Detta gäller såväl häst och hund som människa. Vad händer då egentligen i leden när den blir överansträngd?

Professor Eva Skiöldebrand är en av våra främsta forskare på hästens leder

Vi träffade professor Eva Skiöldebrand, en av Sveriges främsta forskare kring ledhälsa hos häst. Under vårt möte ställde vi bland annat frågan: Vad händer egentligen i leden vid överansträngning och hur kan jag jobba förebyggande för att förhindra att den uppstår?

Vad händer i leden?

När en led överansträngs sker en process där ledens celler bryts ner snabbare än de klara av att återuppbyggas. Det är svårt att svara exakt på vad som sker eftersom leden är extremt komplex. Leden är uppbyggd av olika strukturer som till exempel ledvätska, brosk och ledkapsel och vi kan inte titta in i dem vid överansträngningstillfället och säga exakt vilka som påverkas.  Alltså vet vi inte vilka strukturer som engageras. Inflammationen som uppstår kan starta i vilken del av leden som helst.

Det vi vet är att när cellerna i brosket bryts ner bildas ärrvävnad och broskhål. Det innebär att vid en återkommande inflammation i brosket kommer det brytas ner ännu mer och ännu snabbare. Inflammationen beter sig ungefär som små saxar som klipper sönder cellerna i ledens olika strukturer och därmed bryter ner leden under en långsam process.

Ledinflammation beter sig som små saxar som klipper sönder cellerna

En långsiktig följd av upprepade inflammationer är artros, vilket innebär att brosket i leden brutits ner till den nivå där det inte längre finns någon skyddande yta kvar. Artros är extremt smärtsamt och i dagsläget tyvärr obotligt. Brosket kan aldrig återuppbyggas i leden och av denna orsak är det av största vikt att förebygga inflammationer i ledbrosket, berättar Eva.

Hur kan jag jobba förebyggande?

Genom varierad träning, varierat underlag och ridning i balans med mycket skritt kan du själv aktivt hjälpa lederna från sadeln. säger Eva. Lär känna din hästs normaltillstånd för att kunna se tidiga signaler på att något är fel. Jag rekommenderar även att understödja med ledtillskott som har hyaluronsyra med hög molekylvikt.

Variera träningen, variera underlag & rid i balans

 

Friska Leder har två ledpreparat som ges som dagligt tillskott i förebyggande syfte. Conquer 200Pro höjer nivåerna av högkvalitativ ledvätska i leden vilket skyddar broskytorna från att stöta ihop och skadas vid ansträngning. Chondrogen 100Pro innehåller fler substanser för att ge ett brett skydd för både ledvätska och ledbrosk. Till högpresterande hästar eller hästar med tidigare skadehistorik rekommenderar vi en kombination av Conquer 200pro och Chondrogen 100pro.

Har du en häst med en pågående ledinflammation bör du initialt ge en kur av Conquest Start Up och Conquest Follow Up och sedan gå över till någon av våra förebyggande produkter.

Har du några frågor eller känner dig osäker kring vilken produkt som passar din häst bäst, tveka inte på att höra av dig!