Tillbakablick på SWB Equestrian Weeks med Breeders Trophy

Friska Leder på SWB Equestrian Weeks

Efter att ha landat några veckor blickar vi tillbaka till vackra Flyinge Kungsgård där SWB Equestrian Weeks hölls i månadsskiftet. För tredje året i rad sponsrade vi 5 års-klasserna i dressyr och hoppning och hopphästarna testreds av Jeroen Dubbeldam i finalen.

Äntligen med publik & besökare

Vi var på plats alla dagarna under de två veckor tävlingarna hölls. Vi hade vår fina monter uppställd och vi fick möjligheten att prata med många härliga hästälskare på plats. Vi var så glada över alla frågor, diskussioner och funderingar ni delade med oss. Vi kommer ta upp några av de ställda frågorna här på vår hemsida och i våra sociala medier så fler kan ta del av dem.

En viktig fråga som ställdes under dressyrveckan var:

Kan jag börja ge era produkter till min 4-åring? Jag vill ju förebygga ledinflammation, men är det för tidigt?

Frågan gladde oss eftersom just detta är en av anledningarna till att vi väljer att vara på Flyinge under SWB Equestrian Weeks. Vi vill uppmana alla att jobba förebyggande med hästens ledhälsa redan i ung ålder för att i största möjliga mån undvika överansträngning och framtida ledinflammationer. Eftersom ledinflammation ofta blir en ond cirkel som succesivt leder till artros är det av största vikt att förebygga sjukdomen innan den uppstår.

Ledtillskott även till den unga hästen

Men vad är då en lämplig ålder att börja ge ledtillskott? Det är egentligen inte specifikt åldern som avgör utan det beror på när vi börjar arbeta och utbilda våra hästar. Från den dagen vi börjar rida eller köra hästarna belastar vi dem på ett onaturligt sätt. Sadel, ryttare och ridpass sliter sakta på hästarnas leder. Den unga hästen har också till en början svårt att gå i balans och även det är en bidragande faktor. Av den anledningen rekommenderar vi att man ger förebyggande ledtillskott från och med att hästen börjar arbetas. En unghäst som inte har haft några tidiga skador eller annan ledproblematik brukar vi rekommendera Conquer 200Pro. Du kan läsa mer om produkten här. De dagar unghästen inte arbetas eller när den har sina viloperioder kan du göra ett uppehåll med ledtillskotten eller halvera dosen.

Det var oerhört inspirerande att vara på Flyinge och se alla fina unga hästar med en lovande framtid. Vi vill ju alla att vår blivande stjärna ska vara skadefri och kunna tävla på högsta nivå i många år. Vi vill att vår fina vän ska få ett långt och lyckligt liv utan smärta.

Med ett genomtänkt upplägg kan man med små medel förebygga många ledsjukdomar.

Några av våra tips är:

– Ridning på varierat underlag
– Ett varierat träningsupplägg
– Ridning i balans
– Tid för återhämtning
– Tillskott med högmolekylär hyaluronsyra
– Mycket skritt

Den sista punkten är den enklaste och kanske också den viktigaste. I skritt kan lederna återhämta sig på ett naturligt sätt med minimal belastning. Vi rekommenderar minst 15 minuters fram- och avskrittning vid varje ridpass. Har du en häst som inte rör sig tillräckligt mycket i hagen uppmuntrar vi till promenader eller om man har tillgång till skrittmaskin för att försäkra sig om att hästen har skrittat tillräckligt länge under dagen. På Flyinge hade vi förstås vår fina Skrittklocka på plats för att uppmana alla till att #skrittamer.

Vi önskar er all lycka till med er unga häst!