Tips om igångsättning efter ledskada

Månadens veterinärtips handlar om igångsättning efter ledskada

Vi pratade med veterinär Fredric Spång som tillsammans med Madeleine Karlsson driver familjeföretaget Gårdsveterinärerna utanför Slöinge i Halland. Gårdsveterinärerna har en fin smådjursklinik och en välutrustad ambulerande djursjukvård för häst. Fredric tipsar oss om hur vi skall tänka när vi sätter igång hästen igen efter en ledskada. En genomtänkt och väl avvägd igångsättning lönar sig och minimerar risken för att inflammationen skall blossa upp igen. Förstärk gärna återhämtningen med en kur Conquest för optimala förutsättningar till långsiktigt Friska Leder.

En bra tumregel – Låt återuppbyggnaden ta 3 x sjukdomstiden

Det är viktigt att låta rehabiliteringen ta sin tid så att man undviker tråkiga bakslag. En bra och enkel tumregel är att beräkna rehabiliteringstiden till 3 gånger sjukdomstiden, säger Fredric. Har din häst varit halt och avställd i 1 vecka bör du låta återuppbyggnaden till normalläge ta minst 3 veckor. Om hästen istället varit halt och avställd i 1 månad skall man alltså planera för rehabilitering och upptrappning över 3 månader.

Skritta i lagom tempo utan böjda spår

Hur lång upptrappningen skall vara beror ju som sagt på hur länge hästen har varit halt men uppstarten är ändå den samma. Börja med skritt, i lagom tempo utan att rida på böjda spår, i ca 2 veckor. Upprepa 3 till 4 gånger per vecka och skritta i max 25 minuter per tillfälle. Därefter ökar man på med trav och så småningom galopp fördelat över rehabperioden. De flesta vävnader i kroppen läker fortast och bäst med ”lagom” motion. Anpassa skrittmotionen efter vad som passar just din häst bäst. Det kan till exempel vara uppsuttet, tömkörning, skrittmaskin eller framför vagn.

Kyla eller värme?

Kyla är viktigt i det akuta skedet, dvs när skadan precis har uppstått. Detta för att förhindra blödning och inflammation. Värme däremot är bra när skadan har ”satt” sig och skall läkas. Det är bra att linda det skadade benet, speciellt i det akuta skedet.  Observera att det är viktigt att lindningen sker på ett korrekt sätt för att minska risken för följdsjukdom.

Hästen förstår inte sitt eget bästa

Tänk på att din häst har en mycket starkare drift att röra på sig än att skydda sin skadade kroppsdel! Det kan vara en dålig idé att släppa ut den i en stor hage där den kan fara runt och göra rivstarter eller tvärbromsa. Det kan vara ytterst förödande för den skadade leden! Även om det kan kännas trist är det för hästens eget bästa att begränsa den till en mindre konvalescenshage. Ofta behöver man också dra ner på energigivande kraftfoder under sjukdomsperioden.

Lycka till med ditt rehabarbete!