Tips om igångsättning efter vila

tips vid igångsättning efter vila

Annas tankar kring igångsättning & tillskott

Anna Persson utbildar och tävlar hästar från inridning upp till internationell svår hoppning. Hon har bland annat vunnit SM som Young Rider och tagit familjens egna uppfödning hela vägen till 150cm GP-nivå. Något som är väldigt viktigt för Anna är att alltid se till hästens bästa och arbeta förebyggande för att bibehålla friska leder. Anna vet vikten av långsiktigt hållbarhetsarbete och en del i detta är att tänka på igångsättning efter vila. Under vintern och mellandagarna är vi många som har tagit det lugnare och vi behöver därför nu successivt sätta igång våra hästar för att minska risken för ledinflammation. Ta del av Annas bästa tips om igångsättning efter vila nedan.

Longera innan du sitter upp

Det kan vara en bra idé att longera din häst innan du sitter upp första gången efter en längre vila. Din häst kan då pysa ut eventuell överskottsenergi, detta kan framförallt vara bra när du sitter på en unghäst då de kan ha svårare att hantera överskottsenergin.
När du sitter på en unghäst som är väldigt pigg brukar jag rekommendera att använda en halsrem. Om hästen bockar eller far iväg och du tappar balansen kan du hålla dig fast i halsremmen. Med detta hjälpmedel riskerar du inte att dra din häst i munnen men får hjälp med balansen.

Trappa upp arbetet successivt

Överlag är det också viktigt efter en längre vila att steppa upp arbetet stegvis. Kräv inte för mycket från början utan ge din häst några dagar med korta lugna pass så den får komma igång lätt. Du kan sedan succesivt öka kraven och längden på passen. Detsamma gäller när det är dags att börja hoppa igen. Efter att du succesivt ökat arbetet kan du börja lägga in bommar och sedan små cavaletti i arbetet. Vänta dock med full hoppning några veckor så din häst får tid på sig att komma igång ordentligt!

Återgå till normal giva tillskott

Om du har trappat ner på tillskotten under vilan är det dags att återgå till den vanliga givan igen. Under igångsättningen är hästarna ofta glada och spralliga och då är det lätt att de överanstränger sig när de bockar och far iväg. Under vilan har jag fortsatt att ge hästarna Chondrogen dagligen. Den får mina hästar dagligen, det är min basprodukt. Den innehåller lite av allt det lederna behöver, både hyaluronsyra, glukosamin- och kondroitinsulfat. Nu när de börjar jobba igen har jag lagt till Conquest Follow Up till mina tävlingshästar. Jag tycker det blir den bästa kombinationen för att skydda dem mot förslitningsskador och ledinflammation.

Alla mina tips är generella, du måste anpassa allt efter hur just din häst är och vilken utbildningsnivå den är på.

Håll hästen glad

Det viktigaste när du sätter igång din häst efter vintervilan är att tänka på säkerheten hos er båda. Ett alltför tufft arbete för tidigt kan skapa förslitningsskador. När din häst inte har jobbat under en längre tid kan den dessutom få träningsvärk även från lättare arbete. Tänk då på att känna efter från dag till dag hur din häst känns. Det viktigaste för mig är alltid ”to keep them happy” säger Anna.

Läs mer om Chondrogen och Conquest i webshopen!