Unghästens viloperioder

Unghästens viloperioder

Vår profilryttare Nathalie berättar om hur hon tar hand om sina unghästar under denna period och betonar vikten av vila.

Mina unghästar och vila

Unghästens viloperioder är extremt viktiga och bör prioriteras. Detta då vilan kan vara avgörande för deras fysiska och mentala utveckling. Jag anpassar viloperioderna hos unghästarna delvis efter tävling, men framförallt efter individen. Ska din unghäst exempelvis kvala och tävla i Falsterbo bör de få en lugnare period några veckor innan men sedan en längre helvila efteråt. Det gäller att välja sina tävlingar, man kan inte vara med på allt. 

Mina egna unghästar är extremt olika i sitt behov av vila. 6-åriga Lane 8 får periodisk vila under 1- 2 veckor där hon rids lågintensivt med mycket skritt och jobb från marken, blandat med hela vilodagar. Detta då hon mentalt sett har svårt för att inte aktiveras under en längre period. När jag väljer att ge henne vila på detta sätt är det för att tänka långsiktigt och hållbart. Om hon är helt galen i hagen och boxen riskerar jag att hon skadar sig. En häst med så mycket energi som bara står och laddar upp mår inte mentalt bra. I längden är det en risk att skapa ett dåligt beteende.

En häst med så mycket energi som bara står och laddar upp mår inte mentalt bra.

Energy, min gröna 5- åring, kommer däremot att få en månad total vila och sedan en månad med lågintensiv ridning. Hon har ett lugnare psyke och klarar av att vila under längre perioder. Då hon kom in i jobbet som ridhäst på heltid för endast några månader sedan är det extremt viktigt för hennes kropp att få återhämta sig. Detta då hennes kropp har börjat arbeta på ett nytt sätt och bygger nya muskler. Mentalt är det också väldigt viktigt då hon behöver tid att smälta all ny information och intryck. 

Kommande tävlingar

Under den situation vi alla nu befinner oss i, anser jag att vilan måste komma först. Eftersom vi inte vet om tävlingarna börjar om två veckor, två månader eller nästa år kan vi inte dra ut på unghästarnas träning. Jag hoppas att tävlingarna i år anpassas efter den nuvarande situationen som har påverkat oss alla. Känner man en stress inför att SM eventuellt ska ha unghästklasser och man vill vara med där, så kan man lägga vilan nu och med ro ändå ha sin unghäst redo. För mig är det viktigaste att unghästarna känner sig pigga, fräscha och redo för uppgiften när det väl är dags. Jag själv missar hellre några unghästtävlingar nu då mitt mål är att ha Grand Prix hästar om några år.

För mig är det viktigaste att unghästarna känner sig pigga, fräscha och redo för uppgiften när det väl är dags.