3 viktiga punkter efter behandling av ledskada

I största möjliga mån jobbar vi för att förebygga ledskador och ledsjukdomar, men, en dag står vi kanske plötsligt där och måste behandla hästen i en led ändå. Vid upptäckt av ledskada eller ledsjukdom finns det vissa viktiga saker att tänka på efter behandlingen på klinik. Vi vill hjälpa hästarna att läka så fort som möjligt och förebygga att trilla tillbaka i sjukdomen igen.

Lägg därför extra stor vikt vid följande tre punkter:

1.Rehabiliteringen

Följ veterinärens instruktioner noggrant. Det kan kännas som att det går långsamt och man blir ivrig i att vilja sätta igång sin fyrbenta vän igen. Detta kan dock leda till att ledinflammationen blommar upp igen och ni hamnar tillbaka på ruta ett. Dessutom är det så att vid åter uppkommande ledinflammation blir de bestående skadorna som kan uppstå på ledbrosket större. Ha is i magen och följ veterinärens instruktioner! Vi vill även förtydliga vikten av bra underlag vid igångsättningen av din häst.

2. Observera hästens reaktion på behandlingen

Denna punkt är otroligt viktig och kan handla om liv eller död. Vid behandling i en led sker ett stick rakt in i leden. Trots att veterinärerna garanterat är noggranna med tvätt och desinfektion finns det alltid en risk för infektion i sticksåret som blir efter behandling. Symptom på infektion kan vara: feber, svullnad i leden, värme i leden, nedstämdhet & ökad puls i leden. Vid ett eller flera av dessa symptom bör du ringa din veterinär omgående! Infektioner i leden är väldigt allvarligt och kan ha förövande konsekvenser.

Ha is i magen och följ veterinärens instruktioner!

3. Stimulera din häst

Beroende på graden av skada i hästens led kan vi få olika direktiv kring hur hästen ska hanteras efter behandling. Det kan handla om vila från arbete i några dagar, sjukhage och skritt i några veckor eller total boxvila. Det är då viktigt att stimulera hästen för dess mentala hälsas skull. Det är också viktigt att förhindra andra följdproblem, som till exempel kolik. Kolik kan lätt uppstå när hästen rör sig mindre än vanligt och får stå längre perioder utan att tugga. Tips kan vara finmaskiga hönät som förlänger tuggtiden, byt ut kraftfoder mot exempelvis lucern eller sätt upp leksaker som aktiverar hästen. Detta gäller främst hästar som har boxvila men även de hästar som blir begränsade i sin rörelse. Sjukhagar kan många gånger vara gruslagda eller ha begränsat med tillgång av gräs, då kan det vara bra att lägga ut hö till hästen.

Utöver dessa tre punkter rekommenderar vi alltid en Conquest återhämtningskur till hästar som har blivit behandlade i en eller flera leder. Kuren förlänger effekten av den injicerade behandlingen och hjälper till att utplåna eventuellt kvarvarande låggradiga inflammationer som ligger och pyr. Boswellia Serrata (BS) förstärker effekten av hyaluronsyran (HA) genom att förhindra nedbrytningen och effektivt ta hand om slaggproudkter. HA’s uppgift är att fungera smörjande och stötdämpande. Den tillför även viktiga näringsämnen till ledens alla ligament och strukturer samtidigt som den transporterar ut slaggprodukter från leden.

Vill du läsa mer om vår Conquestkur i webbshoppen? Klicka HÄR. Tveka inte heller på att höra av dig till oss om du har några frågor eller funderingar!

Kontakta oss på kontakt@friskaleder.se eller 0431-12000.