aktiv vila

Aktiv vila eller helvila

Aktiv vila eller helvila

Hur vet du om du ska välja aktiv vila eller helvila? Det är inte alltid helt lätt att veta, då det är väldigt beroende på hästen och dess förutsättningar. Alla hästar behöver vila i någon form för att återhämta sig både fysiskt och mentalt, framförallt unghästen. För att undvika skador som kan ske p.g.a. överskottsenergi är det viktigt att hitta en lösning som passar just din häst. Vi på Friska Leder hjälper dig att komma fram till detta nedan. 

Vad innebär helvila?

Helvila innebär att hästen enbart går i hagen, eventuellt även i skrittmaskin beroende på omständigheterna, och sedan bara pysslas med. Ta dig tid att borsta igenom hästen med alla borstar i ryktlådan, stretcha eller mys med dem. Passa på att göra allt det där du inte riktigt hinner med i vardagen med din häst. Klia dem på den där punkten vid manken tills det faktiskt slutar klia. Du kan även promenera med din häst, både för att den ska röra på sig och för att umgås. 

Vad innebär aktiv vila?

Aktiv vila, där hästen framförallt vilar fysiskt från ridning, kan innehålla promenader, skrittmaskin, longering, lätt tömkörning eller annat lågintensivt jobb uppsuttet. Lågintensivt arbete uppsuttet kan vara att jobba din häst i skritt och även trav. Du kan exempelvis skritta genom hela dressyrprogrammet eller lägga ut en bana med bommar på marken du ska skritta över. Trava hästen lång och låg är också ett jättebra sätt att stretcha kroppen på. Att jobba hästen på detta sätt är bra om den lätt blir stressad av vila och hanterar överskottsenergin dåligt. En stressad häst med för mycket energi kan skada sig och ta upp dåligt beteende. Denna typ av häst kräver sällan hårt arbete för att få sinnesro utan mest aktiveras och få tänka.

Val av vila

Så hur ska du välja mellan aktiv vila eller helvila? Här punktar vi upp några saker att ha i åtanke:

Hästens beteende och kropp

Beteende

Hur hanterar hästen vila? Blir din häst stressad och så pigg att den riskerar att skada sig? Eller tar den det med ro och verkar tycka att det är skönt? Det första du tittar på är hur hästen reagerar på att vara i helvila. Har du en ny häst som du inte känner så väl får du helt enkelt testa dig fram och vara lyhörd på ett eventuellt stressat beteende. Det finns en skillnad i hur hästarna exempelvis springer i hagen. Är öronen spetsade, bockar din häst och galopperar med en neutral halsställning så är det oftast av glädje den springer. Om du märker att hästen galopperar spänt, drar in rumpan under sig och springer ifrån något med en hög spänd nacke och vispande öron kan det vara ett tecken på stress. Du märker också ofta när du tar in hästen om det känns som att den försöker springa ifrån något eller om den bara är lycklig.

Kropp

Hur reagerar hästens kropp på vila? Får den svullna ben eller dålig magfunktion? En del hästar, framförallt medelålder till lite äldre hästar, kan rent kroppsligt få problem av att vila. Till exempel kan de få svullna ben, dålig mage och/eller stelhet. Hästar är gjorda för att vara i ständig rörelse och därför kan deras kroppar få svårt att bearbeta vissa saker i stilla tillstånd. Dessa hästar bör åtminstone skritta 20 minuter dagligen, gärna två gånger om dagen om möjligheten finns, för att inte få allvarliga problem. 

Vilolängd

Hur länge ska hästen vila? Handlar det om 3-4 dagar kan de flesta hästar få helvila. Är det en häst som ska vila i 1 månad kan det hända att den behöver en aktiv vila då viloperioden är relativt lång. Ett tips här kan vara att man första veckan varvar ner med ridning varannan dag, lågintensivt varvat med annat lågintensivt arbete. Sedan kan hästen kanske ha två veckors helvila och sedan på samma sätt som den trappades ner trappas upp sista veckan.

Typ av hagar

Vad har du för tillgång till hagar? Har du stora fina hagar där hästen har möjligheten att röra sig i större utsträckning kan helvila vara ett alternativ. I större hagar rör sig hästen naturligt mer själv och kan då få utlopp för sin energi. Har du däremot mindre hagar eller hagar med dåligt underlag finns risken att hästen kommer bli väldigt stillastående och då kan en aktiv vila vara ett bättre alternativ.

Förutsättningar och ridmöjligheter

Vad har du för förutsättningar att aktivera hästen på ett enkelt sätt? Har du bara ridmöjligheter ute? Detta kan då påverkas av väder och underlag. Om ridbanan exempelvis är hårdfrusen och närmaste ridhus ligger en bit bort kanske ditt enda alternativ är att låta din häst ha helvila. Har du bra ridvägar ute i skogen eller liknande är det ett jättebra ställe att ge din häst aktiv vila i. Igen kommer frågan, vad är dina förutsättningar? Är din häst snäll att rida ut? Jobbar du hela dagen så du bara kan rida när det är mörkt? Förutsättningar som dessa kan sätta käppar i hjulet för dem med hästar som tar helvila dåligt. Då får man i största möjliga mån försöka åka till ridhuset några dagar i veckan iallafall så hästen kan få jogga ur sig lite energi.

Tips om du väljer helvila

Om du ger din häst tillskott från Friska Leder och ska ge den helvila kan du halvera doseringen av den produkt du ger. Detta då hästens leder inte utsätts för samma påfrestning under helvila. En del hästar kan dock få gallor i benen av att de står still mycket vilket försämrar blodcirkulationen. Då kan det vara en fördel att fortsätta ge full dos av din Friska Leder produkt för att optimera återhämtning av lederna.

Chondrogen 100Pro är en bra understödjande produkt under vilan. Detta då den innehåller flera komponenter som främjar ledvätskans produktion och näringstillförseln till brosket.

Tips oavsett vilken vila du väljer

Valet mellan aktiv vila och helvila kan alltså kännas svårt, det viktigaste är att du lyssnar av din häst och dess behov. Här är några tips att ta med er in i vilan, oavsett vilken typ du väljer:

  1. Ta bort allt kraftfoder som ger energi. Du kan antingen successivt trappa ner det veckan innan din häst går i vila eller sakta vänja över din häst till ett lågenergifoder.
  2. Gör övningar i stallgången och/eller boxen. Du kan stretcha hästen med olika övningar och även jobba med kommunikationen med hjälp av övningar i stallgången. 
  3. Ta ut tandläkaren till hästen, vaccinera, vetchecka och/eller ta ut exempelvis equiterapeuten. Mer om detta kan du läsa i reportaget Ta hand om din häst

 

Läs nästa

#skrittamer
Kyla eller värme? När skall jag använda vad?

Lämna en kommentar

Denna webbplats är skyddad av hCaptcha och hCaptchas integritetspolicy . Användarvillkor gäller.