#skrittamer

#skrittamer

Konceptet #skrittamer

Friska Leder startade hashtagen och konceptet #skrittamer inför SWB Equestrian Weeks 2019, i syfte att sprida budskapet och vikten av att skritta mer. Detta då så många som 10 hästar om dagen avlivas på grund av hälta. Vi på Friska Leder vill såklart vara med och ändra på denna tråkiga statistik. Att ge hästen dagligt tillskott av högmolekylära hyaluronsyraprodukter är ett bra sätt att förebygga hälta och ledsjukdomar på. Men det finns också viktiga och väldigt enkla sätt att ytterligare främja god ledhälsa. Dessutom helt gratis. Att skritta mer, både före och efter träningspass, är A och O för god ledhälsa. När hästen skrittar ökar blodgenomströmningen till muskulaturen. Samtidigt belastas ledbrosket med ett dynamiskt och lågt tryck.

Skritt är en mycket viktig gångart för att ledbrosket i hästens leder skall kunna nutrieras på ett naturligt och effektivt sätt, säger vår samarbetspartner Eva Skiöldebrand, veterinär och professor vid SLU.

Varför är det så viktigt att #skrittamer?

Ledinflammation och osteoartrit (artros) är den absolut vanligaste orsaken till att hästar blir halta. Detta kan i sin tur leda till att de inte kan fortsätta i sporten. När hästen tränas och tävlas ansträngs lederna. Ibland till och med när den bara går i hagen och tar ett snedsteg. Vid överansträngning bildas små mikroskador i ledbrosket. Ledvätskan, som i vanliga fall är seg och trögflytande, blir då tunn och vattnig. Vi brukar kalla ledbrosket och ledvätskan för ledens plåster. Detta då de fungerar stötdämpande och smörjande så att leden kan röra sig smidigt och friktionsfritt. De är två oerhört viktiga byggstenar för ledens normala funktion.

Genom att skritta mer kan du förebygga dessa ledsjukdomar. En häst bör skritta minst 20 minuter om dagen. Helst minst 10 minuter innan ett arbetspass. Om du inte har tid kan du försöka hitta en vän, förälder eller någon annan i din omgivning som kan agera skrittpolis.

Vilket underlag hästen skrittas på är också av betydande vikt för hästens ledhälsa. Se därför till att skritta mer på varierande underlag och inte alltid på jämna ridhusbanor. Något som är bra både mentalt och för lederna är att skritta ut i skog och natur. Då får lederna jobba på olika sätt och därmed bygga upp sin styrka.

Håll koll på skrittklockan! Skritta mer och bibehåll FRISKA LEDER och god ledhälsa hos din häst. Varför inte göra något kul av att skritta mer och delta i vår challenge #skrittamer på sociala medier? 

 

Läs nästa

Conquest – extra återhämtning i rehabiliteringsfasen efter ledinflammation
Aktiv vila eller helvila

Lämna en kommentar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.