Artros hos hund

Artros hos hund

Artros hos hund

Det är väldigt vanligt att hundar drabbas av artros, speciellt när de blir äldre. Vi märker det oftast genom att de blir stelare, ovilliga att springa och leka, får svårare att hoppa i och ur bilen eller helt enkelt genom en tydlig hälta.

Tillståndet uppstår till följd av förslitning eller skador på leden. Det kan bero på en medfödd onormal utformning eller av naturligt åldrande. Om det finns en skada på ledytan skadas ledbrosket och ledkapseln och detta gör att kvalitén på ledvätskan försämras. Den blir mer vattnig än trögflytande och det skapas en inflammation. När inflammationen fortskrider bryts ledbrosket, som skyddar benen i leden, ner och kan i värsta fall helt försvinna så att benen ligger mot varandra. Ett förstört ledbrosk kan inte byggas upp igen.

Hur kan man undvika artros hos hund?

Artros undviks framförallt genom att hålla hunden i god kondition och bra muskelmassa. Det är också viktig att den inte blir överviktig. Både kondition och viktfaktorerna har visat sig spela en stor roll om en hund kommer att utveckla artros eller inte.

Det finns även indikationer på att ledsjukdomar skulle kunna förebyggas genom att ge hunden tillskott av hyaluronsyra. Då försäkrar man sig om att ledvätskan är trögflytande och geléaktig. Leden får då smörjning och stötdämpning vilket skyddar brosket från nedbrytning. Om tillskottet även innehåller glukosaminsulfat hjälper man broskets byggstenar att bygga nya broskceller i en takt som hänger med nedbrytningen.

Om en hund har fått diagnosen artros kan man utöver att testa ledtillskott, hjälpa hunden mycket hemma genom övningar, massage och stretching.

 

Läs nästa

Ledvärk

Lämna en kommentar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.