Ledbroskets funktion

Ledbroskets funktion

Ledbroskets funktion

För att förstå ledbroskets funktion behöver vi först förstå vad en led är. En led är som en förbindelse mellan två bendelar. Den fungerar ungefär som ett gångjärn och gör det möjligt för oss att röra oss. Benänderna som ingår i leden är i sin tur täckta med ett skyddande brosk. Brosket är i praktiken som en väldigt tunn tvättsvamp vars funktion är att agera stötdämpande. Ihop med ledvätskan skyddar brosket benen som rör sig i leden. Ledvätska och ledbrosk är med andra ord väldigt viktiga komponenter för att leden skall fungera normalt. Vi brukar därför kalla de för ledens plåster. De gör så att bendelarna kan röra sig friktionsfritt utan att gå emot och skada varandra.

Brosket består av broskceller som finns inbäddade i olika typer av fibrer. Kollagenfibrerna verkar skyddande för brosket. Aggrekanerna drar till sig vatten så att brosket kan bibehålla sin svampliknande och stötdämpande karaktär. Broskcellerna är som små byggstenar. De underhåller och bygger upp brosket efterhand som det äldre brosket naturligt bryts ner. Det är en konstant pågående process i alla leder.

Brosket är känsligt eftersom det inte har några blodkärl. Det får näringsämnen till sig via ledvätskan och på samma väg transporteras slaggprodukter från brosket. Det är viktigt att röra på sig regelbundet så att brosket underhålls och får cirkulation. Det bibehåller då sina elastiska och stötdämpande egenskaper vilket gynnar återuppbyggnaden av nytt brosk.

Hur påverkas ledbrosket av att vi blir äldre?

Oavsett om vi är människor, hästar eller hundar sker en förändring i ledbrosket när vi blir äldre. De skyddande kollagenfibrerna blir stelare och mindre elastiska och de fuktbindande aggrekanerna blir allt färre. Brosket blir mindre stötdämpande och det blir dessutom skörare. Belastningen på leden blir ofta ojämnare. Resultatet är att brosket kan gå sönder och med tiden försvinna helt. Detta förloppet kan ske även hos yngre personer och djur om leden har utsatts för en skada. Därför är det viktigt att underhålla och understödja leden med tillskott av hyaluronsyra, gärna tillsammans med glukosamin och kondroitinsulfat, för att bibehålla en frisk led.

Nedan produkter för häst och hund innehåller hyaluronsyra i kombination med glukosaminsulfat och kondroitinsulfat. Dessa tre komponenter finns naturligt i brosket och verkar synergistiskt för att leden ska fungera normalt.

För häst
Chondrogen 100 Pro är ett fodertillskott för häst. Rekommenderas till den tränande och äldre hästen för att främja optimal ledfunktion.

 

 

Läs nästa

Ledinflammation hos häst
Hyaluronsyra som tillskott för leder

Lämna en kommentar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.