Att rida mycket och träna lite är ett uttryck veterinär Eva Skiöldebrand råder alla ryttare till. Hästen är gjord för att vara i rörelse och mår därför inte bra av att stå still. Många gånger ger hästägare sina hästar vila i all välmening, men i mindre hagar står hästarna till mesta dels still. Därav är det bättre för hästen i dessa fall att röra på sig men med mindre intensitet. Exempel på detta kan vara:
- Uteritt
- Longering
- Skrittmaskin
- Promenad
- Lätt arbete
- Lös galoppera
Det är enbart fantasin som sätter gränser. På samma sätt som hästens kropp är skapad för rörelse är hästens leder i grund och botten inte skapta för det arbete vi kräver. Hoppa höga hinder, göra piruetter och trava med en vagn bakom sig är belastning som anstränger lederna. Detta betyder inte att vi inte kan göra dessa utföranden med våra hästar, vi måste bara vara medvetna om hur vi gör det på bästa sätt.
Ett sätt att balansera träning på är genom pauser i ridpasset. Sätta ihop och samla hästen en stund för att sedan släppa på anspänningen och låta hästen pausa. Sedan kan du återgå till samling igen innan nästa paus kommer. Pauser för lederna kan se ut som rena skrittpauser i någon/några minuter eller helt enkelt genom friare arbete utan samling. Det handlar om några minuter för att lederna ska hinna återfå fullt genomflöde och återhämtning. För att få flyt i ditt ridpass är det bästa att du planerar in hur passet ska se ut. Vad vill jag göra idag? Vad ska jag uppnå? När ska jag kräva samling och när ska jag lägga in min micropaus? Mycket handlar sedan om känslan under ridpasset, men med en grundplan och struktur kommer detta ske naturligt.
När ska jag rida utan att träna?
Några pass i veckan och under viloperioder. Varierad ridning och träning är A & O för en långsiktigt hållbar häst. Det är viktigt för både det fysiska och mentala hos hästen att den får variation i sin vardag. Vi är många gånger ambitiösa och vill jobba våra hästar mycket. Detta gynnar dock varken lederna eller hästens mentala hälsa. För glada leder och psyke rekommenderar vi variation och balans.
Du kan också träna lågintensivt, exempelvis jobba på vissa rörelser i skritt som skänkelvikning och öppna. Du kan göra galoppombyten i skogen och göra lösgörande arbete.
Vad är aktiv vila?
Efter tillexempel intensiva tävlingsperioder ger vi gärna hästarna vila. Frågar du de flesta veterinärer och equiterapeuter kommer de dock rekommendera vila i rörelse. Hästarna kan självklart få dagar då de enbart går i hagen och inte gör något mer. Det optimala är om hästen kan få lång utevistelse i hagen OCH utför någon aktivitet som exempelvis uteritt eller longering.
Aktiv vila = Vila med aktiviteter utan ansträngning av kroppen.
Min häst är väldigt pigg, hur ska jag få in aktiv vila eller minskad ansträngning?r
Att rida två gånger om dagen kan kännas som högre ansträngning men genom lågintensivt arbete handlar det mer om att stimulera hästen. Du kan exempelvis longera hästen på morgonen och sedan rida ett pass på eftermiddagen. Eftersom hästen har fått ur sig en del av överskottsenergin på morgonen kan passet bli kortare och mer effektivt. Byt ut longering mot en lättare runda i skogen, lösgalopp i ridhuset eller en promenad. Du kan också trimma på morgonen och sedan göra något lätt på eftermiddagen för att få en mer harmonisk häst i boxen och hagen. Detta passar hästar med mycket energi, som ej har tillgång till lång utevistelse eller har små hagar där de inte naturligt rör på sig. Var inte rädd för att rida din häst, vi vill enbart hjälpa dig att hitta en balans för en långsiktigt hållbar häst.
Lämna en kommentar
Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.