I februari månad har vi pratat med vår profilryttare Nathalie Bozic.
Februari handlar om temat Uppbyggnad. Nathalie har ridit i hela sitt liv, hon har tävlat upp tom 3* internationell 145cm LR rankingklass och jobbar idag med att utbilda sina unghästar till samma nivå. Genom hårt arbete har hon tagit upp hästar till svår hoppning tidigare och vet vad långsiktigt arbete innebär. Vi har ställt några frågor som hon svarar på nedan:
Vad är uppbyggnad för dig?
För mig är det byggstenarna du sätter som grund för dina uppsatta mål. Det innefattar allt som foderstaten, ett varierat och balanserat träningsupplägg och kännedomen kring din häst. För att långsiktigt kunna bygga upp din häst, oavsett om målet är en frisk häst efter rehab, 150cm hoppning eller att stärka din häst i galoppen måste du lära känna din häst för att kunna ge den bästa förutsättningarna.
Vad innebär uppbyggnad av tävlingshästen?
När man bygger upp en häst med stora klasser som mål måste vi tänka på alla delar. Vi vill ha en häst som klarar av och redo för uppgiften. Vi vill ha en häst som håller för uppgiften och vi vill ha en häst som vill göra uppgiften.
Genom att sätta delmål och lägga upp ett träningsupplägg jobbar man aktivt mot det stora målet. Delmålen kan vara uppsatta i en viss typ av klass och när man vill utföra denna. Sedan gäller det då att planera, vad behöver vi jobba på för att uppnå det uppsatta delmålet? Hur gör vi det? När man lägger upp en träningsplan gäller det att hitta en balans i träning och återhämtning. Variation av arbetet och underlag är också viktigt för hästarna, både mentalt och fysiskt.
I träningsupplägget måste vi också se över faktorer där hästarnas kroppar hinner återhämta och bygga upp sig. Tränar vi stenhårt på banan 6 dagar i veckan kommer varken muskler, leder, ligament eller något annat att må bra på sikt. Det kan vara motiverande att trimma och träna varje dag för att det känns som att man då jobbar hårt mot sitt mål. Problemet med enformigt arbete som detta är att det kommer på sikt slita ut din häst. Det gäller därför att vara lite kreativ i sitt upplägg. Likaväl som du bygger upp styrka i ridhuset gör du även det effektivt i backarna i skogen.
En annan faktor i detta är tiden för återhämtning. Att ge hästen tid för återhämtning kan vara en så enkel sak som att skritta av den ordentligt efter ditt ridpass. Då kan lederna naturligt återhämta sig och transportera ut slaggprodukter istället för att ställa hästen på stallgången där slagget kan ligga kvar och skada. Återhämtning kan också vara aktiv vila efter en tuffare period, där hästen återhämtar sig i rörelse. Detta är också en fråga om individen. Vissa hästar behöver längre viloperioder mellan säsongerna medan andra hästar mår bättre av att jobba på mer. Något alla veterinärer som jag har pratat med är överens om är att aktiv vila alltid är det bästa alternativet för den friska hästen. Det kan vara lättare jobb i skogen, tömkörning, hela ridpass i enbart skritt, ja bara fantasin sätter gränserna.
Att sedan motivera sin häst till att gå in på banan och vilja göra jobbet hänger också ihop med ovan diskussioner. En häst som känner sig stark i kroppen och förberedd kommer också känna självförtroende till uppgiften. Detsamma gäller ryttaren. En häst som till exempel är upptränad för att debutera sin 140cm kommer tycka att det känns lätt. Går du däremot in med en häst som kanske är för dåligt tränad rent fysiskt eller inte är lydig nog kommer tycka att uppgiften känns jobbig och lämnar banan med en dålig upplevelse. Därför är det så viktigt att ha ett helhetstänk under uppbyggnaden av din häst. Titta på varje häst som en enskild individ och hitta vad som passar den bäst. Tänk på uppbyggnaden som trappsteg och allt du gör på vägen lägger grunden för att kunna ta dig vidare upp ännu ett steg.
Vad innebär uppbyggnad efter en skada?
Uppbyggnad efter en skada handlar om att successivt bygga upp din häst från sitt skadade tillstånd tillbaka till sitt normala smärtfria/friska tillstånd. Under rehabiliteringen är det väldigt viktig att vara noggrann och att det får ta sin tid. Annars riskerar du att skadan återkommer eller till och med blir sämre… Med hjälp av råd från din veterinär och understödjande tillskott kan återuppbyggnaden gå relativt enkelt.
Dina 3 bästa tips på temat uppbyggnad?
- Ha tålamod och låt det ta tid.
Oavsett som det är uppbyggnad av prestation, från skada eller självförtroende. Is i magen kommer att löna sig i längden. - Våga ta hjälp.
Av tränare, veterinärer, experter etc. All kunskap är värdefull och att tro att man kan allt själv är bara korkat. Håller du inte med eller upplever att det inte fungerar kan man alltid byta tillvägagångsätt. Dock anser jag att det alltid är till fördel att vända sig till någon med erfarenhet kring området. - Lägg upp en hållbar
Se till att du jobbar med uppbyggnaden på ett sätt där kroppen hinner med och håller. En sund häst kommer prestera bättre oavsett vad uppgiften är, den kommer definitivt vara lyckligare och din vän kommer att få ett längre liv. Så planera in hur träningen ska se ut, när ska du pusha på och när kommer återhämtningsperioderna. Lägg upp varje pass med en balans mellan hårt jobb och återhämtning. Stötta hästens kropp med tillskott som för leder och muskler för att undvika belastningsskador.
Lämna en kommentar
Denna webbplats är skyddad av hCaptcha och hCaptchas integritetspolicy . Användarvillkor gäller.