Hyaluronsyra som Hyaluronsyra?

Hyaluronsyra som Hyaluronsyra?

Vi rekommenderas ofta att ge våra hästar hyaluronsyra som kosttillskott. Syftet med tillskottet är att gynna god ledhälsa, alltså att ge våra hästar de bästa förutsättningarna att hålla länge genom att undvika ledinflammation och artros. Veterinärer rekommenderar också att man ger hyaluronsyra i rehabiliterande syfte när ledinflammation tyvärr ändå har uppstått. I den akuta fasen injiceras substansen rakt in i den utsatta leden för att snabbt häva det inflammatoriska tillståndet. Återhämtningen understöds sedan genom fortsatt giva i fodret.

Hyaluronsyra hjälper till att bibehålla god ledhälsa

 

Spelar det någon roll vilken hyaluronsyraprodukt jag väljer?

Svaret på den frågan är ja eftersom molekylvikten har en avgörande betydelse för inverkan i leden. När du skall köpa ett ledtillskott som baseras på hyaluronsyra är det alltså oerhört viktigt att ta reda på vilken molekylvikt innehållet har. Det är bättre ju högre molekylvikt hyaluronsyran har, under förutsättning att den fortfarande är hanterbar.

När de första hyaluronsyraprodukterna för oralt bruk lanserades av EvaVet på 90-talet hade forskare Eva Skiöldebrand i samarbete med 2 veterinärer från USA gjort noggranna forskningsstudier för att säkerställa vilken molekylvikt som krävs för att ha positiv inverkan i leden.

Koncentrationen av hyaluronsyra är en annan parameter att titta på. Den visar hur mycket hyaluronsyra tillskottet innehåller. Här handlar det mer om att få valuta för pengarna och att veta att hästen faktiskt får i sig den mängd som behövs för att göra nytta.

Conquer & Chondrogen var de första hyaluronsyraprodukterna för oralt bruk och lanserades 1996

 

Hur påverkas leden av olika kvaliteter av hyaluronsyra?

Det är som sagt viktigt att använda en produkt med så hög molekylvikt som möjligt, helst upp emot 1.4 miljoner Dalton. Den befintliga ledvätskan fylls då på med ny högkvalitativ ledvätska. Produkter med låg molkeylvikt kan snarare trigga en ledinflammation än att förebygga den!

Hyaluronsyra med hög molekylvikt innebär att den har väldigt stora molekyler. När dessa färdas till leden kommer de att sträva efter att skapa nya stora molekyler som binder samman ledvätskan och gör den tjock och trögflytande. Eftersom ledvätskans uppgift är att fungera  smörjande och stötdämpande måste den alltså ha stora molekyler för att kunna utföra sitt jobb.

Om man istället ger hästen ett preparat med låg molekylvikt skickar man med andra ord in små molekyler till leden. De små molekylerna är mindre än de som finns i den befintliga ledvätskan. De kommer istället att sträva efter att bryta ner hela ledens ledvätska till den mindre storleken. Effekten blir att ledvätskan blir mer vattning och lättflytande. De smörjande och stötdämpande egenskaperna försämras och detta ökar risken för ledinflammation och artros.

Det är med andra ord A och O att ta reda på vilken molekylvikt din hyaluronsyraprodukt har för att säkerställa de positiva effekterna av att ge hästen de viktiga ledtillskotten.

Friska Leders produkter är framforskade av veterinärer & säljs på många av landets veterinärkliniker

Du kan läsa mer om vad hyaluronsyra är här

 

Läs nästa

TEMA Uppbyggnad
Chondrogen 100pro vs ChondroPlus

Lämna en kommentar

Denna webbplats är skyddad av reCAPTCHA och Googles integritetspolicy . Användarvillkor gäller.